Grannsamverkan - en del av Samverkan mot brott
Även om det aldrig går att helt försäkras sig mot inbrott kan man göra för det svårare för tjuvarna. Med lås, belysning och grannsamverkan. Om du reser bort, låt huset se ut som om det är någon hemma.
Se till att lampor lyser på kvällarna lite varstans i huset. Tjuvar är ljusskygga. En timer som tänder och släcker ljuset är bra. Flera timers ännu bättre. Ljus som tänds på olika ställen vid olika tidpunkter brukar betyda att folk är hemma. Med en modern telefon och en app kan du enkelt styra belysningen eller sätta på radion. Ljud och röster är avskräckande.
Se till att alla fönster och dörrar är stängda och låsta. Glöm inte fönstren på andra våningen och altandörren (ta bort ev nyckel från dörren och lämna den inte synlig). Nästan hälften av alla inbrottstjuvar tar sig in genom ett fönster. Lås innerdörrarna. Allt som gör det besvärligt för tjuven är bra.
Samverka med grannar: Be din granne hjälpa dig så att det ser ut som om du är hemma. Det kan vara genom att tömma brevlådan, tända lamporna på kvällen (om du inte har appen) eller ställa en cykel på uppfarten. Ge ditt telefonnummer till grannar eller kontaktombud ifall något skulle inträffa.
En stege på baksidan av huset gör det lätt för tjuven att sig in genom fönster på andra våningen. Lås fast den på husväggen eller ta om möjligt in den.
Var diskret: Det finns ingen anledning att posta resplanerna på sociala medier. Många tjuvar hittar sina offer genom tjänster som Facebook.
Plocka undan värdesaker. Tjuvar är fönstertittare. Ser de något dyrbart som också är lätt att ta, ökar risken för inbrott.
Larm. Kostar en del, speciellt de som är anslutna till en larmcentral. Men de minskar risken för inbrott. Ljudet stressar tjuven och informerar andra. Tjuven vet att han blir filmad och att väktare och polis är på gång.
http://gantrack5.com/t/v/2_NTYxNzE1NDc0Mg==/

www.samverkanmotbrott.nu finns trevliga filmer med information om Grannsamverkan och hur du kan skydda dig mot brott. En annan bra länk är till www.polisen.se

Kontakta grannar och ditt kontaktombud innan du reser bort. Glöm inte att lämna grannlappen.

Huvudkontaktombud 
Vakant
Ombudet håller den direkta kontakten med Polisen och säkerhetssamordnaren i Salems kommun och får regelbundet information om vad som händer i polisdistriktet.


Du får veta vad som händer runt omkring om du går in på facebooksidan Grannsamverkan i Salem/Rönninge.