Skydda ditt hem - tips från en f d tjuv

HUR ÄR INSYNEN?
”Vi gillar inte att bli sedda. Finns det en baksida med träd och buskar, eller till och med ett plank som skyddar från insyn från gatan eller omkringliggande hus, är det kanon.”

FINNS DET YTTERBELYSNING?
”Vi trivs bäst i mörkret och gillar inte ytterbelysning. Särskilt inte ytterbelysning som tänds när du kommer nära eller rör dig upp mot huset eller runt byggnaden.”

FINNS DET EN SÄKERHETSDÖRR?
”Vi gillar inte säkerhetsdörrar. En vanlig typ är gjord av metall, med särskilda metallkarmar och har ett bra lås med en klo. Dessutom går det ut kolvar åt alla håll. För att komma in behöver vi en tigersåg som tuggar sig igenom kolvarna eller ett rejält spett. Det tar tid och låter väldigt mycket.”

FINNS DET LARM?
”Vi letar efter dekaler och tittar efter hur de är uppsatta. Ser det oproffsigt ut är det troligen ren fejk och det är bara att gå in. Vi gillar inte larm som låter jättemycket, då vill vi snabbt slå sönder dem. Sitter larmet högt upp eller otillgängligt blir det svårare för oss. Larm kopplade till väktare kan vara avskräckande och begränsar tiden vi kan jobba inne i huset”.

FINNS DET RÖRELSEDETEKTORER?
”Vi gillar heller inte att bli överraskade av plötsliga ljud och tittar efter detektorer. Ju fler det finns inne i huset ju besvärligare blir det för oss, det lägger man in i bedömningen. Rörelsedetektorer som är kopplade till tysta larm är rena julafton, helt värdelösa.”

FINNS DET ÖVERVAKNINGSKAMERA?
”Då tänker man till en extra gång. Har man ingen mössa med sig kanske man struntar i det huset. Tjuvar är lite skrytsamma och gillar att flasha, men vi gillar inte att fastna på film och synas”.

HUR SER FODRET UT RUNT FÖNSTER OCH DÖRRAR?
”Vissa satsar på fina säkerhetsdörrar eller starka fönster, men glömmer träfodret runtomkring. Är det gammalt kommer man in på det sättet i stället om man bryter.”

FINNS DET POST I BREVLÅDAN?
”Ligger det mycket post så är det en indikering på att ingen är hemma, grönt ljus. Är det tomt är det mer troligt att någon kan vara hemma och vi blir mer försiktiga.

ÄR KRUKVÄXTERNA VATTNADE?
”Ser det torrt och visset ut kan det vara ett tecken på att huset varit tomt länge – och ökar chansen att ingen kommer att komma hem.”

HUR SER DET UT I KYLEN?
”En sak man tidigt under inbrottet tittar till är kylen. En snabb koll om mjölken är färsk eller jättegammal. Allt handlar om att bedöma risk och vinna tid att jobba.”

FINNS DET VÄRDESAKER FRAMME?
”Många lägger en massa grejer framme helt synligt. Det ligger feta laptops och mobiler på vardagsrumsbordet. Det är som att bjuda in oss.”

FINNS DET ETT SÄKERHETSSKÅP?
”Ett värdeskåp som är synligt och lättillgängligt signalerar att här finns det värdesaker och kan trigga ett inbrott – men det kan också ha motsatt effekt om vi inte är duktiga på att få upp dessa skåp. Då skippar man huset och tar ett lättare.”

FINNS DET STEGAR RUNT HUSET?
”Ofta är det så att många har larm på undervåningen, men inte på övervåningen. Finns det då en stege vid huset som inte är fastlåst så är det ju bingo. Då klättrar vi bara upp och går in via balkongen.”

FINNS DET VERKTYG VID HUSET?
”Ibland känns det för riskfyllt att gå runt med egna verktyg och då är det tacksamt om husägaren bjussar på ett spett som står framme, eller en slägga eller hammare. Då använder man deras grejer och går in.”

FÖRE INBROTTET – SOCIALA MEDIER
”De nya verktygen är bra nyheter för oss. Det är trevligt när folk skriker ut på Facebook att de drar till Alanya i en vecka. Då ökar chansen att vi får jobba mer ifred.”