Brottsförebyggande tips i vardagen

 Knep – uppmärksamhet - omtanke

Den grundläggande tanken för att förhindra inbrott i bostäder är att vi tillsammans ser om varandras hus eller lägenheter. Med hjälp av engagerade grannar kan många brott förhindras.

Detta innebär, att de som är hemma kommer att vara mer uppmärksamma på vilka som rör sig i området och noterar det som ser konstigt ut. Rastningen av hunden, promenaden med barnvagnen mm blir ett naturligt sätt att titta till området där man bor.
 
Det är också viktigt att din bostad ser bebodd ut även när du inte är hemma. Detta är givetvis viktigast i småhus och lägenheter i flerfamiljshusens lägre våningar. Här nedan följer ett antal tips som är tillämpliga i varie- rande grad beroende på typ av bostad och bostadsområde.

Det är viktigt att du och dina grannar hjälps a att få era bostäder att se bebodda ut även om ingen är hemma och att det grundläggande skyddet fungerar. Här följer en rad tips som i olika utsträckning kan tillämpas på villa-/radhusområden eller i flerfamiljshus.

 Informera grannarna även vid kortare bortovaro (och även kontaktombudet om ni är borta mer än några dagar). Använd gärna ”Grannlappen” där det framgår var ni kan nås om det behövs. http://www.samverkanmotbrott.se/grannlappen.doc

Arrangera så att lampor tänds och släcks, helst oregelbundet och bara när det är mörkt ute.
Låt radion gå på med timer så att det hörs ljud i hemmet. Slå dock inte på TV-apparaten eftersom detta ökar brandrisken. Tänk också på att inte störa grannarna med för hög volym.
Installera utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt vid entré- och altandörrar. På vissa ställen kan en stark halogenlampa vara lämplig.

 • Be någon granne tömma brevlådan på post och reklam. Alternativet är att ha en stor och låst brevlåda, där tjuven inte kan se om den innehåller post. Detta förutsätter naturligtvis att postutdelare och tidningsbud inte lämnar posten hängande halvvägs ute ur lådan och att bortovaron inte är alltför lång.

 

 • När du ser att post hänger ut ur en brevlåda, peta ner den.
 • Be en granne, eller ordna så att någon annan klipper gräsmattan vid längre bortovaro under sommaren.
 • Be en granne hänga sin tvätt på din tvättlina eller torkställning.
 • Förvara trädgårdsredskap inomhus eller i låst förråd, så att tjuven inte kan använda dem till att krossa fönster med eller bryta sig in i ditt eller dina grannars hus.
 • Förvara stegar inomhus eller fastlåst så att de inte kan användas för att nå olåsta eller öppna fönster i ditt eller dina grannars hus.
 • Be en granne lägga sopor i soptunnan så att den inte står helt tom.
 • Be någon eller några grannar att då och då parkera sin bil på er tomt så att huset ser bebott ut.
 • Du kan också lämna till exempel leksaker i trädgården så att det ser ut att vara aktivitet på tomten, dock bör dessa flyttas om regelbundet så det inte ser likadant ut hela tiden. Lämna heller inget ute som kan användas för att bryta sig in i huset.
 • Lämna inte stöldbegärliga möbler etc. på uteplatsen.
 • Be den som vattnar blommorna att lämna lite disk på köksbänken om den kan ses utifrån. Förändringar måste dock göras så att det inte ser lika ut dag efter dag.
 • Vidarekoppla telefonen, men så att det inte märks att den är vidarekopplad. Om den som ringer kommer till mobilsvar eller liknande indikerar detta att ingen är hemma.
 • Lås fönster och dörrar. Lämna inte några nycklar hemma, även de smartaste gömställen kan avslöjas.
 • Lägg inte ut uppgifter på sociala medier om att du/familjen är bortrest och tala även med övriga familjemedlemmar om detta.
 • Som polisen brukar ”tjata om” så ska inte dörrar och fönster gå att öppna inifrån utan nyckel när ni inte är hemma! Källarfönster/garagedörrar är fortfarande vara en svag länk. Se över lås och skruva igen fönster som ni ändå öppnar väldigt sällan. Lås fast stegar!

LARM
Har man larm så höjer man säkerheten och miskar inbrotten, men polisen kan konstatera att om de går in, så görs det i just det rum där det saknas sensor, eller genom rutor/dörrar utan att magnetkontakter bryts. Tjuvarna rekar och har koll!
OM ni har bra lås och skalskydd och ändå känner er otrygga så är det bra att satsa på ett godkänt larm. Kontakta larmbolag som är certifierade och godkända för att installera larm! (se tex www.sbsc.se som är svenska brand och säkerhetscertifieringars hemsida)

SIGNALEMENT
Att vara uppmärksam på , kan sättas i samband med inbrottet:

Exempelvis, Man av medellängd, grovt byggd, blå/turkosblå snickarbyxor utan hängslen, 35-40 år mörkt/råttfärgat hår. Såg ut som en ”byggjobbare” enligt vittnen.

Exempelvis, Vit skåpbil av märket Sab med reg nummer EGT 678

 BYGGJOBBARE

Meddela dina grannar om du ska ha byggjobbare arbetandes i ditt hus när du är borta eller att du inte ska ha något gjort i huset. Ser man byggjobbare på tomten och de är klädda som byggjobbare och reagerar man inte först.

Sommar tips blir därför att ni lägger in era grannars mobilnummer i er egen mobiltelefon så att ni kan ringa grannen och fråga ifall de ska ha hantverkare hemma!

Grannsamverkan är skillnaden mellan att göra ingenting och ringa 112! Trist att i efterhand få veta att grannen har haft inbrott och du själv troligen såg tjuvarna men trodde att det var några som skulle vara hos grannen… 

Avslutningsvis
Det är som vanligt viktigt att vi tillsammans fortsätter att vara uppmärksamma på alla okända fordon och personer i de områden där ni bor. Ni är de som bästa på att ha koll i ert område. Prata med folk som ni inte känner igen. Prata med grannar. Ring in tips till polisen på 11414.

Önskar alla en trevlig sommar med mycket sol och inga inbrott.

Med vänlig hälsning, Ullis Holmgren
Huvudkontaktombud inom Grannsamverkan på Fjärilstigen